2018-11-21

Gazi Evrenos Bey ve Evrenos Ailesinin Yunanistan da ve Balkanlardaki Kültürel Mirası Sempozyumu Prof. Dr. Levent KAYAPINARın başkanlığında gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu tarafından 21 Kasım 2018 tarihinde Selanik Belediye Başkanlığında düzenlenen Gazi Evrenos ve Evrenos Ailesinin Yunanistan’da ve Balkanlardaki Kültür Mirası başlıklı sempozyum, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent KAYAPINARın oturum başkanlığında gerçekleştirildi. Sempozyumda Trakya ve Balkanların fethinde önemli rol oynayan Gazi ve Hacı Evrenos Beyin faaliyetleri 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kaynaklara dayalı olarak konunun uzmanları tarafından anlatıldı. Selamlama konuşmasının Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosu Sayın Orhan Yalman OKANın yaptığı Sempozyumda Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr. Heath Lowry, Selanik Aristoteles Üniversitesinden Dr. Öğr. Üy. Paschalis Androudis, Marmara Üniversitesinden Dr. Öğr. Üy. Neval KONUK, Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üy. Ayşegül KILIÇ, Mimar Sinan Üniversitesinden Bahadır BAKKALOĞLU ve Selanik Makedonya Devlet Arşivinden Ekaterina YANNOUKAKOU bildirileriyle katıldılar. Sunulan bildirilerde Evrenos Beyin Balkanları fethi ve kurduğu şehirlerle Balkanlarda Osmanlı medeniyetine verdiği katkılar belgeleriyle anlatıldı. Evrenos Bey ve Yunanistanın Osmanlılar tarafından fethini konu alan ve Selanikte düzenlenen bu sempozyum alanında Yunanistanda bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Sempozyuma Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmazın yanı sıra konuya ilgi gösteren pek çok Yunanlı kadar Evrenos Bey ailesinin günümüzde yaşayan mensupları ve Selanikte ikamet eden ve Üniversitelerde okuyan pek çok Batı Trakyalı Türk de katıldı.