2023-11-16

“Cumhuriyetin 100. Yılı Paneli” Düzenlendi



Tarih Bölümümüz tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılı Paneli” Rektörlük Konferans Salonunda düzenlendi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in Ankara’da önceden planlanmış bir toplantısı olduğundan bulunamadığı etkinliğe Rektör Vekili olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan DEMİRHAN, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla gerçekleştirilen bu etkinliğin çok değerli olduğuna dikkat çekerek, organizasyonda emeği geçen Tarih Bölümü akademisyenlerine teşekkür etti.

Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ’ın ardından konuşma yapan Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan DEMİRHAN, “29 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde Teşkilat-ı Esasiye Kanununda yapılan biz dizi değişiklikle Cumhuriyet rejimine geçilmiş ve böylece Türkiye’nin yeni yönetim sistemi belirlenmiştir. Cumhuriyetin temel anlamı milli hakimiyetin tesis edilmesi, halkın egemenliğidir. Bu anlamlarının yanında Cumhuriyet fazilettir, tam bağımsızlıktır, çağdaş ve uygar olmak, gelişmeye ve değişime açık olmaktır. Cumhuriyet aklın ve ilmin yol göstericiliğine inanmaktır” dedi.

Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan DEMİRHAN’ın oturum başkanlığını üstlendiği panelde, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi ERASLAN, “Cumhuriyet’in Anlamı ve Kazanımları”, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU, “Atatürk’ün Evrensel Nitelikleri ve Cumhuriyet Düşüncesi” ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet SANCAKTAR, “1921 Anayasası ve Hakimiyet-i Milliye” konulu birer konuşma gerçekleştirdi.

Panel sonunda konuşmacılara Rektör Vekili Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN tarafından günün anısına takdimde bulunuldu.